ТИРАНА

ПРОГРАМА на патувањето

1.ДЕН (05.12.2020 – сабота) : БИТОЛА Состанок на групата на Градската Автобуска Станица во 2.30 часот. Поаѓање за Албанија во 03.00 часот. Патот води преку Струга, г.п.Ќафасан, Елбасан...Пристигнување во Берат - наречен “Градот на илјада прозорци" поради големите прозорци кои ги красат куќите. Град со прекраснo испреплетена архитектура со христијански и муслимански карактеристики, многу религиозни објекти. Посета на тврдината и на музејот на Онуфри. Во договорено време поаѓање кон Арденица и манастирот Раѓање на Пресвета Богородица (XIII век), а потоа продолжување на патот кон Тирана...пристигнување во пладневните часови и сместување во хотел. Слободно време за индивидуален разглед на градот. Ноќевање.

2.ДЕН (06.12.2020 – недела) : ТИРАНА – КРУЈА – СКАДАР Појадок. Слободно време, или Ви нудиме полудневен излет до Скадар и Круја со стручен водич...пристигнување во Круја – родниот град на Скендербег околу 10.30 часот...посета на тврдината, стариот град...можност за посета на Националниот и Етнографскиот музеј. Поаѓање за Скадар, околу 13.00 часот (1 час возење). Прошетка низ центарот на градот – слободно време за индивидуален разглед на градот или ручек (факултативно) во некој Национален ресторан. Враќање во Тирана околу 17.30 часот. Ноќевање.

3.ДЕН (07.12.2020 – понеделник) : ТИРАНА Појадок. По појадокот – одјавување од хотелот. Следи панорамски разглед на градот...плоштадот Скендербег, Операта, Етем беј – џамијата, Националната библиотека, Саат-кулата (симболот на градот), Националниот Историски музеј...слободно време за индивидуален разглед за индивидуален разглед на градот. Во раните попладневни часови – поаѓање за трговскиот центар ТЕГ (можност за шопинг и освежување пред поаѓањето за Македонија). Поаѓање за Македонија во 18.00 часот. Пристигнување во Битола во касните вечерни часови.

ЦЕНА на АРАНЖМАНОТ :    89 (5.520.00 денари)

ЦЕНАТА на АРАНЖМАНОТ ВКЛУЧУВА :  Автобуски превоз на горенаведената релација, 2 НП во хотел со 4* во Тирана, пратител на група, организација, водство и реализација на аранжманот.

ЦЕНАТА на АРАНЖМАНОТ НЕ ВКЛУЧУВА : Влезниците при посета на културно-историските споменици, патничкото осигурување. Полудневниот излет за Круја и Скадар (2-от ден) – 20 € по лице (минимум 20 патници). Трансфер од Скопје, Велес, Кавадарци, Кичево – 10 € по лице.

УПАТСТВА И НАПОМЕНИ:

Ве молиме внимателно да ги прочитате општите услови за патување на организаторот.ВАЖНА НАПОМЕНА: Патувањето се одвива според новите пропишани протоколи за работа со туристички групи. За ова патување не е потребно PCR тест. Патниците се должни во секое време да внимаваат на својата и безбедноста на сите во групата, како и да ги почитуваат дадените насоки и препораки за однесување во автобус од страна на организаторот.Доколку дојде до непредвидена „виша сила“ за нереализирање на патувањето, поради новонастанати ситуации кои агенцијата не можела да ги предвиди, уплатените средства ќе бидат вратени на клиентот.Доколку патувањето се реализира според планираното и нема никакви пречки за негова реализација, а дојде до откажување од страна на патникот, тогаш откажувањето ќе се реализира во согласност со општите услови за патување.Земете предвид дека поради државни или верски празници на одредена дестинација на одредени локалитети или трговски центри, продавници и ресторани, музеи можно е да не работат, па постои можност да се смени редоследот на одредени содржини во програмата.Патниците кои имаат за цел да посетат одредени институции, ги советуваме преку интернет да се информираат за работното време и дали е потребна резервација за термин.Од моментот на пријавувањето, се создаваат административни трошоци на организаторот на патувањето, хотел, автобуски превоз и слично, па откажување на патувањето повлекува и надокнада за тие трошоци, кои се точно прецизирани со датуми по табели во Општите услови за патување.За овој аранжман, влезот во Албанија е дозволен (покрај валидниот пасош) со лична карта.ВАЖНО: Агенцијата не сноси одговорност во случај пограничните власти да му оневозможат на патникот да влезе во територијата на Албанија.Патниците се должни самите да внимаваат на валидноста на нивните пасоши/лични карти. За влез во Албанија, пасошот/личната карта треба да е минимум до 3 месеци пред истекување, во спротивно можно е да не биде пуштен на територијата на Република Албанија. Агенцијата не сноси одговорност доколку настане проблем на самата гранница и не е во обврска да рефундира средства од аранжманот, ниту да обезбедува повратен превоз до Македонија.Агенцијата е должна до два дена пред тргнување да ги извести патниците за часот и местото на тргнување.Во хотелите се влегува на првиот ден од престојот од 14 часот. Хотелот од оваа понуда е регистриран, прегледан и стандардизиран од страна на Националната туристичка асоцијација на земјата. Секој хотел има ресторан. Секоја соба има тоалет и туш. Описот на хотелот е информативен и превземен од веб страницата на истиот. За евентуална отстапка од квалитетот на услугата, организаторот не сноси одговорност, бидејќи тоа зависи исклучиво од хотелот.За сите информации дадени по усмен пат, агенцијата не сноси одговорност.Aгенцијата има право да го откаже патувањето, најдоцна до 5 дена пред терминот на тргнување.За реализација на овој аранжман, потребен е минимум од 40 патници.Краен рок за пријавување : 01.12.2020

-          Град БЕРАТ (опис)

 

Името на градот на Албански јазик е Берат или Берати, што најверојатно е изведено од старословенскиот Балград (Бѣлградъ) ​​или Белград / Белиград (Белград / Белиград, што значи „Бел град“ на јужнословенските јазици), под кое име било познато во Грчки, Бугарски, Латински и Словенски документи за време на високиот и доцниот среден век.  на грчки е изнесено како Bellegrada (Βελλέγραδα). [потребно е да се наведе] на античкиот град Антипатрија (антички грчки: Ἀντιπάτρεια, „Град Антипатар“) или Антипатрија на латински јазик, додека за време на раната Византиска империја името на градот било Пулхериополис (грчки: Πουλχεριόπολις, „Град Пулкерија“). Во Република Венеција градот бил познат како Белградо ди Романија („Белград од Румелија“), додека во Отоманската империја бил познат и како Беград-Арнавуд („Албански Белград“) за да се разликува од Беград во Србија. Берат, назначен за светско наследство на УНЕСКО во 2008 година, се состои од уникатен стил на архитектура со влијанија од повеќе цивилизации кои успеале да коегзистираат со векови низ историјата. Како и многу градови во Албанија, Берат се состои од стар утврден град исполнет со цркви и џамии насликани со грандиозно богатство на видливи мурали и фрески. Градот е еден од главните културни центри во земјата.

-          Манастирот АРДЕНИЦА (опис)

 

Манастирот на Рождеството на Богородица во Арденица или едноставно манастирот Арденица (албански: Manastiri Lindja e Hyjlindëses Mari, грчки: Ιερά Μονή Γεννήσεως Θεοτόκου Αρδευούσης) е источен православен манастир, оддалечен 18 километри северно од Лушње, Албанија, долж националниот пат што ги поврзува Лушња со Фиер. Изграден од византискиот император, Андроникос II Палеиологос во 1282 година по победата против Ангевините во опсадата на Берат, манастирот е познат како место каде, во 1451 година, се славеше бракот на Скендербег, националниот херој на Албанија, со Андроника Аријанити. Во 1780 година манастирот започнал теолошко училиште за подготовка на свештеници во грчкото православие. Имаше важна библиотека со 32.000 тома, која целосно изгоре во пожар во 1932 година. Црквата Света Марија во рамките на манастирот содржи фрески од браќата Костандин и Атанас Зографи, особено од свети Јован Кукузел, кој е роден во Драч, Албанија.

-          Градот СКАДАР (опис)

 

Скадар или, историски познат како Скутари или Скодра (италијански изговор), е град во Република Албанија. Тој е главен град на околниот округ Скадар, еден од 12-те составни окрузи на републиката. Градот е еден од најстарите градови на Балканот и четврт по население град во земјата и врши силно влијание во културата, религијата, уметноста и забавата на северна Албанија. Географски, градот Скадар се протега низ рамнината Мбишкодра меѓу слатководните мочуришта на езерото Скадар и подножјето на албанските Алпи. Како и повеќето од динарските Алпи, во планините доминираат варовнички карпи и карпи од доломит. Езерото, именувано по градот Скадар, е најголемото езеро во Јужна Европа близу до Јадранското Море. Градот е опколен од три страни со реките Кир на исток, Дрим на југ и Буна на запад. Регионот што денес одговара на градската територија е основан во 4 век п.н.е. од античките илирски племиња Ардијаеи и Лабети. За тоа сведочат артефактите и натписите откриени во замокот Розафа. За тоа време градот бил познат под името Скодра. Во последниот период на илирското кралство под династијата Лабетан бил главен град на царството. Градот историски се развивал на рид од 130 метри, стратешки лоциран во одливот на езерото Скадар во Буна. Римјаните го припоиле градот по третата илирска војна во 168 година п.н.е., кога Гентиј бил поразен од римската сила на Анисиј Галус. Во 3.век, Скадар станал главен град на Праевалитана поради административната реформа на римскиот император Диоклецијан. Со ширењето на христијанството во 4 век, била основана Архиепископијата Скодра и била преземена од 535 година од страна на византискиот Цар Јустинијан Први. За време на многу различни епохи, тој го задржа својот статус на главен град во поширокиот регион, заради стратешката позиција близу до Јадранското Море и италијанските пристанишни градови, но исто така и со копнените рути кон други важни градови во соседните региони.

-          Градот КРУЈА (опис) 

Круја е град и општина во северниот дел на централна Албанија. Сместен помеѓу планината Круја и реката Имутст, градот се наоѓа на само 20 км северно од главниот град на Албанија, Тирана. Во Круја живеело античкото илирско племе Албани. Во 1190 година Круја станал главен град на првата албанска држава во средниот век, Кнежеството Арбар. Подоцна беше престолнина на Кралството Албанија, додека во почетокот на 15 век Крује беше освоена од Отоманската империја, но потоа повторно беше заземена во 1443 година од Скендербег, водачот на Сојузот на Леже, кој успешно го бранеше од три османлиски опсади до неговата смрт во 1468 година. Османлиите ја презедоа контролата над градот по четвртата опсада во 1478 година и го вклучија на нивните територии. Локалниот бунт против Отоманската империја во 1906 година беше проследен со Декларацијата за независност на Албанија во 1912 година. Во средината на 1910-тата, Круја беше едно од бојните полиња на конфликтот помеѓу краткотрајната Република Централна Албанија, основана од Есад Топтани и Кнежеството Албанија. Во 1914 година Топтани успеа да го заземе градот, но истата година беше реинкорпориран од страна на Prênk Bibë Doda во Кнежевството Албанија. За време на Втората светска војна бил центар на активностите на водачот на отпорот Абаз Купи. Музеите во Круја го вклучуваат музејот Скендербег, сместен во околината на замокот Круја и националниот етнографски музеј.